A kereskedő robot működése.

A kripto világában az árfolyam ingadozások(volatilitás) jóval magasabbak, mint a hagyományos értéktőzsdéken. 

Számszerűsítve ez annyit jelent, hogy amíg a klasszikus értéktőzsdéken a napi ingadozás kb. 1-2%-os, ezzel szemben a kripto esetében a napi 5-10%-os árváltozás sem számít ritka eseménynek. Továbbá ez, akár naponta többször is előfordulhat, hogy jelentősebben mozdul az ár valamelyik irányban, majd nemsokkal utána az ellenkező irányban mozdul.

Ezeknek az ingadozásoknak a kihasználása (csökkenő ár esetén venni, emelkedés esetén eladni) manuális módszerrel megköveteli, hogy egész nap folyamatosan figyelnünk kell az árat. A megfelelő pillanatban kell eladni és venni. Ha nem így teszünk, könnyen lemaradhatunk és nincs profit. Ebben segít nekünk a robot.

A robotnak megadjuk, hogy milyen ártartományban kereskedjen, és ezt a tartományt hány ársávra (grid) bontsa. Ilyenkor a beinvesztált összeget és az ártartományt annyi részre osztja, amennyi grid be lett állítva. 

Egy példa:

A robot kereskedjen BTC-vel, 50 – 60ezer dollár közötti ártartományban 10 sávban(grid) 2000$ értékben.

Ilyenkor a robot az ártartományt felosztja 10 részre, ami ez esetben kb 1000$ lépcsőt jelent az árfolyamban. Továbbá a 2000$-t is felosztja 10 részre (10 x 200$) Ezt nevezzük ezután csomagnak. Tételezzük fel 55.000$-os árnál indítjuk a robotot. 5 lépcsővel vagyunk a felső ár alatt, tehát 5 db 200$-os csomagot fel fog vásárolni az indításnál. Ha csökken az árfolyam 54.000$-ra, akkor bot vesz megint 200$-ért BTC-t. Amint az ár újra felemelkedik 55.000$-ra, akkor a robot eladja a korábban 54.000$-os áron vásárolt 200$-os csomagot.

 

Mi csak a tőzsdék saját, beépített robotjait használjuk. 

A kereskedés régóta működő, stabil és megbízható tőzsdéken (CEX) zajlik.  A hozzánk beküldött kripto bekerül egy „közös kalapba”. Ez az összeg aztán különböző tőzsdéken, különböző koinok-on indított robotokba. Általában 8-10 coinon fut a robot a „kalapban” lévő összeg 75%-ával. A maradék 25% biztonsági tartalék, ami azt a célt szolgálja, hogyha érdemes egy újabb coinon robotot indítani, akkor ne kelljen kiszállni az olyan robotból, ami esetleg abban a pillanatban negítív mérleget mutat, mert épp a vásárlási fázisban van. 

Így maximalizálható a profit, mert mert nem kell kivárni mire a negatív mérlegű esetén újra pozitívra fordul az árfolyam. A 8-10 működő robot közül normál esetben mindig van olyan amiből a profit fázisban lehet „kiszállni”.

A platformról