A Mosaic Alpha átverés

A beetetés....

 

Tiktokon és  egyéb médiákon sorozatosan futok bele ebbe az állítólagos projektbe. 

Azért csak állítólagos, mert ahogy utanána jártam a Mosaic Alpha projektnek, kiderült, hogy ez elvileg  2021-ben indult. Azóta semmi sem történt konkrétan a blokklánccal. Sehol egy tesztnet, egy explorer, vagy bármi más, ami arra utalna, hogy valami készül. 3 éve csak a majdani „validátori jogokat” árulják horror áron ahhoz képest, hogy a blokklánc a kanyarban sincs. Ha rákérdezel: „majd 3 hónap múlva fog indulni.” Továbbá az MLM rendszerben megszerezhető validátori jogok sem keltettek bennem bizalmat. Piramisjáték?? Valószínú, mert arra épül a rendszer, hogy a már „befűzött” tagok minél több embert szervezzenek be maguk „alá” és minél több validátori jogot tudjanak rásózni a kripto világában kevésbé járatos emberekre a „mesés profit” ígéretével. 

Úgy hirdetik magukat, mint az egyetlen és első decentralizált blokklánc. Ehhez képest nagyjából már közel 100 ilyen blokklánc létezik és működik, amiknek a működését validátorok tartják fent.  

Ráadásul a közösségi oldalakon olyan emberek zengenek ódákat róla, akiknek halvány lila fogalmuk sincs a blokkláncok működéséről. 

Igyekeznek olyan idegen szavakat használni, amik ugyan már beépültek a köztudatba, de az emberek 95%-a (sőt legtöbbször magát a videót készítő személy) nincs tudatában a szó pontos jelentésének, csak roppant hangzatos és úgy érezzük ő aztán ért hozzá. Ilyen szavak a  decentralizált, validátor, blokklánc.  Minden mondat a majdani hihetetlen profitról szól, illetve arról, ha most lemaradsz, életed lehetőségét szalasztod el. 

Mindezt teszik úgy, hogy nem létezik a coin (mert, amíg nincs blokklánc, addig nem létezhet hozzá  coin sem ) Ez különbözteti meg alapvetően a coint a tokentől. A koinnak van saját blokklánca, a token pedig kell egy már működő blokklánc, amelyen működni tud. Vagyis kell neki egy „gazdatest” aki hordozza.

„Legyél validátor” és tegyél szert hihetetlen profitra passzívan

Ebben nincs akkora hazugság, mert más láncokon is működik már rég óta, de nincs benne akkora hatalmas profit, mint amit ígérnek.  Főleg, hogy ha lesz is coin, azt be is kell vezetni a tőzsdékre, hogy ára legyen.

Az alábbiakat a weboldalukról ollóztam be:

Négy fajta módon szerezhetsz validátor jogosultságot:

Első lehetőség :

A legelőnyösebb, ha azonnal megvásárolod a validátor (node) jogosultságot. Ebben az esetben azonnal kapni fogsz kettő fajta digitális pénzt: egyszeri alkalommal fix mennyiségű Kodexa utility tokent, és minden héten Mosaic pre tokeneket, amivel a blokklánc elindulásáig, – ami 2024 második félévében várható – komoly mennyiséget tudsz összegyűjteni.
Így hatalmas mennyiségű Mosaic pre tokennel fogsz rendelkezni, amit a cég egy az egyben átvált Mosaic coinra.

Második lehetőség :

Ajánld másoknak is ezt a lehetőséget és a feltételek teljesülésekor kapni fogsz egy validátor jogosultságot. Amennyiben így szerezted meg a validátor jogosultságot, ez a csomag nem tartalmaz Kodexákat, csak a heti szinten kiosztásra kerülő Mosaic pre tokeneket fogod megkapni.

Harmadik lehetőség :

Validátor jogosultságot tudsz szerezni részletfizetéssel. A blokklánc elindulásáig minden hónapban vásárolj üzleti csomagot, amelyek tartalmaznak Kodexákat és heti kiosztásra kerülő Mosaic pre tokeneket. Amikor a részletekben megvásárolt üzleti csomagok értéke eléri a validátor jogosultság árát, akkor megkapod a validátor jogosultságot.

Negyedik lehetőség :

Kodexa Run keretében Kodexa tokent tuidsz lekötni 3 évre. Ezért cserébe 300%-os kedvezményt kapsz a lekötött Kodex értékének megfelelően 60 nap eleteltével. A kedvezmény discount accountban kerül jóváírásra és kizárólag új üzleti csomag vásárlásra tudod felhasználni. Ismerd meg a részleteket. Ez ideiglenesen elérhető lehetőség.

 

Elemezzük a lehetőségeket

 

Első lehetőség:

Vegyél jogosultságot a validátor node-ra.

Egy olyan blokklánc validátor node-járól beszélünk, ami nem is létezik. Majd valamikor a „közeljövőben” fog indulni.  Állítólag működik egy teszt lánc, de ezt eddig senki sem tudta megmutatni, pedig minden blokklánchoz (főképp a teszthálózathoz is) szükséges az úgynevezett „Blockexplorer”  Ami gyakorlatilag az adott blokklánc „naplófőkönyve”. Itt lehet nyomon követni minden tranzakciót és eseményt, ami a blokkláncon történik (és az összes tárcacímet). Tehát….hogyan ellenőrzik a tesztláncot, ha nincs explorer? Az explorerből derül ki, hogy megfelelően működik e a lánc.

Kapni fogsz „egyszeri alkalommal fix mennyiségű Kodexa utility tokent, és minden héten Mosaic pre tokeneket, amivel a blokklánc elindulásáig, – ami 2024 második félévében várható – komoly mennyiséget tudsz összegyűjteni.”

A Kodexa értéktelen a Mosaic pre token meg ennél is értéktelenebb. Ez valószínűleg a tesztláncon létrehozott coinok, amik a valódi fő láncon(mainchain) nem fognak létezni.  Továbbá korábbi hasonló „projektek” mint ez is, kiválasztottak egy létező, de erőteljesen haldokló tokent amit bevontak a beetetés fázisában, hogy chartokat tudjanak mutogatni egy ismertebb platformon. (Jelen eseteben a BSC láncon futó Kodexát) Aki szeretne utánanézni láthatja, hogy a BSC láncon kívül sehol nem említik ezt a tokent.

 

Második lehetőség:

 

„Ajánld másoknak is ezt a lehetőséget és a feltételek teljesülésekor kapni fogsz egy validátor jogosultságot. Amennyiben így szerezted meg a validátor jogosultságot, ez a csomag nem tartalmaz Kodexákat, csak a heti szinten kiosztásra kerülő Mosaic pre tokeneket fogod megkapni.”

Ehhez nem kell különösebb magyarázat. Ez a Ponzi séma alapköve.

 

Harmadik lehetőség:

 

„Validátor jogosultságot tudsz szerezni részletfizetéssel. A blokklánc elindulásáig minden hónapban vásárolj üzleti csomagot,”

Akár apránként is, csak vedd meg a semmitérő csomagokat.

Negyedik lehetőség:

„Kodexa Run keretében Kodexa tokent tuidsz lekötni 3 évre. Ezért cserébe 300%-os kedvezményt kapsz a lekötött Kodex értékének megfelelően 60 nap eleteltével. A kedvezmény discount accountban kerül jóváírásra és kizárólag új üzleti csomag vásárlásra tudod felhasználni.”

Kodexa-ról röviden annyit, hogy a legnagyobb kriptó-információs weboldalon a https://coinmarketcap.com oldalán a 10.000 (!!!) coin közé NEM sikerült bekerülnie! 

Szintén egy tipikus, átverős húzás. Kapsz nyereséget, kedvezményt, de azt csak újabb (semmit érő) befektetésre használhatod. Így nekik semmit sem kell fizetni érte, mert soha nem lesz értéke. Magyarul: kivenni nem tudsz semmit. 

Valaki azt is elmagyarázhatná, hogy miként is alakul az ár, (tegyük fel 1000 forinos tételnél)   300%-os kedvezmény esetén?

 

Összegzés

Létezik több tucat blokklánc, ami ezen az elven működik.

DE…!! 

1., Azok egy működő blokkláncra szervezik a validátorokat.

A validátor feladata a blokkláncon létrejövő tranzakciók megerősítése, illetve „főkönyvbe” való bejegyzése. Tehát, ha nincs, vagy kevés a „forgalomban lévő kínálat”, akkor nem lesz, vagy csak nagyon kevés tranzakció, ami a koin gyors halálával egyenlő. 

Amennyiben az ő node-ja állítja elő a blokkot, (ez véletlenszerű folyamat a blokkláncon) akkor ennek fejében jutalmat (coint) kap a hálózattól. (blokkjutalom). Minél több a validátor a blokkláncon, értelem szerűen annál kisebb az esély erre.

2., Nem pénzért árulják a validátor jogot, hanem az adott coinból megfelelő mennyiséget  kell „stakelni” (lekötni).

Ez egy lényes tényező. Működő blokklánc kell ahhoz, hogy létezzen a coin.

4., Nem MLM rendszerben árulják a validátor node-okat!

Az MLM és a piramisjáték (Ponzi séma) közt, nagyon-nyagyon vékony a mezsgye. Az MLM/Ponzi és a kripto párosítása a legerősebb „vörös jelzés” , vagy „red flag”. Kinek, melyik tetszik jobban…

3., A láncok indulásakor bányászokkal / bányászattal (POW) teremtik elő az kezdeti coin mennyiséget.

Csak ezután áll át a rendszer a validátorok által működtetett (POS) konszenzusra, miután fenn tudja tartani az egyensúlyt (a tranzakció költségek fedezik a blokklánc fenntartását).  Létezik ugyan, hogy (PRESALE) előértékesítésben árulják az induló mennyiséget, de ez kriptós berkekben eleve átverés gyanús, mert ez esetben a lánc indulásakor a fejlesztők a semmiből hoznak létre a blokkláncon egy tárcát (természetesen maguknak) tetszőleges mennyiségű coinnal.  Ezután, amint listázzák a coint egy kripto tőzsdén (mert enélkül nincs valós ár, csak spekuláció) és lesz valós ára, az összes PRESALE-ben el nem adott coint „beöntik” a tőzsdére. (ezzel mélyen lenyomva az árat) majd miután pénzé tették eltűnnek. Magára hagyva a befektetőket és a blokkláncot is.

4., Fennhangon hiredik a decentralizáltságot.

Halankan jegyzem meg, hogy minden blokklánc decentralizált. Elméletileg lehet a centracizáltság felé terelgetni, ha egy kézben van a validátor node-ok több mint 51%-a.

A bányászatban is létezik és „51%-os támadás” a neve. Ott ugyanis a hashrate jelenti a validátori feladatot. Ott a bányászok gépei validálnak. Ami annyit tesz, hogyha egy kézben van a hálózati hashrate legalább 51%-a, akkor az adott személy meg tudja változtatni a blokkláncot, mivel az „igazolás” folyamatban nála lesz a szavazatok nagyobb hányada.  

A decentralizáltság egyik alapköve a nyilvánosság!

A Mosaic Alpha azt állítja, már működik a teszthálózat, de nem publikus. Hát könyörgöm…..most akkor mi van??

Röviden, az összes jel arra sarkal, hogy a lehető legtávoladd kerülni kell az egész „projektet”.

Utószó

A cikk írása után bukkantam két forrásra, mely teljes mértékben alátámasztja amit eddig csak feltételeztem: 

https://behindmlm.com/mlm-reviews/mosaic-alpha-review-ilgon-scammers-launch-kodexa-ponzi/

https://behindmlm.com/companies/ilgamos-ponzi-rebooted-with-ilgon-shitcoin/

Ez részemről egyértelművé teszi, hogy a Mosaic Alpha, -illetve ha jól láttam több projekt is kapcsolódik a Mosaic névhez – egy totális átverés.